www.kertem.hu
[főoldal] :: [kapcsolat]www.kertem.hu

kertépítés, kerttervezés, öntözőrendszerek
Főoldal :: Írásaink ::

Kertépítés - Írásaink

Mi a hátránya a mulcsozó fűnyírónak?

 

Fűnyírás, kertfenntartás

A mulcsozó fűnyírásnak az a nagy hátránya, hogy a gyep közé beaprított fűnyesedék nem tud olyan gyorsan lebomlani, mint amilyen gyakran újabb réteg kerül oda, ezért a fű között egy idő után vastag filcréteg képződik, ami levegőtlené teszi a gyepet. A tápanyagot, a vizet nehezen veszi fel. Nyári hónapokban pedig be füled a gyep és ettől foltokban kikopik, a foltok helyére gyomok költöznek, amik elrontják az ápolt kertről alkotott képünket.
Ha mulcsozó, visszaaprító fűnyírót használunk akkor legalább egy évben kétszer gyepszelőztetés t kell végezni (ellentétben a fűgyűjtős fűnyírás  esetén amikor elég az évi egyszeri gyepszellőztetés), az az a betömődött száraz füvet ki kell tépni a gyep közül. Ezzel a gyep lazábbá válik, jobban szellőzik, gyeptrágyázás esetén a tápanyagok jobban eljutnak a gyökerekhez.A gyepszellőzteté s végezhető kézi szerszámmal (ami egy elég keserves, derék törő mutatvány),  vagy bérelt villany, vagy benzinmotoros gyepszellőztetővel. Ezt az dönti el, hogy milyen nagy a gyepfelület, és milyen gyakran végzi ezt a kertápolási munkát.

 

Komposztálás.

 

Kertkarbantartás, fűnyírásA kitépett, elhalt gyeppel viszont majd kezdeni kell valamit, ezért nem árt kialakítani egy kis komposzthalmot a kert valamelyik félreeső sarkában. Fűnyírás után keletkezett nyesedék halomba rakás után egy héttel a egynegyede összeroskad.  Ha kert túl kicsi és nem akar a komposztálóval bajlódni akkor van egy másik jó kerti tippem!
Ha a kertjében található néhány cserje, gyümölcsfa akkor érdemes egy Angolszász módszert alkalmazni. Az Angol kerttulajdonosok, szívesen használják fel a levágott fű kaszálékát a dísznövények tövének takarására.  A fűnyesedék a hiedelemmel ellentétben sem büdös, főleg ha vékony rétegben fokozatosan teríti a növények alá, nem lesz tőle rendetlen hatású udvara és még az elrohadt növényi maradvány még tápanyagot is juttat a növényeknek és még a gaz sem kell ki!  A növények pedig, főleg a gyümölcsfák igencsak hálásak lesznek a talajtakarásért.. Ráadásul még spórolt is, hiszen nem kellet bevásárolnia fenyőkéregből

 

Durucz Attila - www.kertepito.com -

 

 

Tűzrakók és közvetlen környezetük megfelelő kialakítása.


Sokan kérdezik tőlünk, hogy milyen szempontok szerint kell a tűzrakó méretét és helyét megválasztani. Természetesen erre Pufuc kert - www.pufuckert.hunincs megfelelő képlet mert helyszínenként változik, és a megrendelő igénye és anyagi háttere is bizonyos határokat szabhat. Az alábbiakban leírt pár tanács szabhat valamiféle irányvonalat.
Első lépésként fontos a helyszín megfelelő megválasztása, kérdés, hogy már meglévő, kiépített kertbe kerül e a fűtőmű vagy egy teljesen új kiépítésre váró kert ad otthont a tűzrakónknak.
Újonnan épült kert esetében könnyebb a dolgunk, hisz a növényi beültetések a tér kialakításának és a tűzrakó által nyújtott esztétikai élmény kombinációjának harmonizációja fogja eldönteni, hogy az a kert szép lesz, vagy csak egy ízléstelenül összerendezett zöldfelület. A már meglévő kertünk esetében mindig célszerű több lehetőséget felvetni, azt modellezni és alapos átgondolás után a meglévő növények és kiépített burkolatok közé a lehető legjobb helyre beépíteni.
Következő lépésként el kell döntenünk, hogy milyen funkciókat kell kielégítenie a fűtő és tűzrakó művünknek. Legyen e tálaló funkció, akarunk e grillezni, elég csak a szalonnasütő funkció, vagy talán finom kenyeret is szeretnénk sütni. Építés során nagyon fontos a megfelelő szigetelt alap építése is, hiszen egy kisebb kemence esetében is nagyon fontos, hogy későbbiekben a fűtőmű ne roskadjon meg.
Nagyon fontos az építmény vízvédelme is (eső, hó, pára). Mivel a tűztér samott-elemeit agyagos ragasztóanyaggal építjük (a jó hőálló tényezők miatt) fontos a védett, tetővel ellátott terület. Míg szalonnasütők esetében elég a téli takarás (mivel kevés az agyagos felület és speciális bevonó réteggel látjuk el a tűzteret) , addig egy kemence vagy tűzrakó komplexumok esetében feltétlenül szükséges a tető építése!
Utolsó lépésként (főként a nagyobb tűzrakók esetében) fontos dolog lehet a tűzrakó mikrokörnyezetének (milyen térburkolat, növény, pad vagy egyéb díszítőelem kerüljön mellé) megtervezése.
Ezen dolgok szem előtt tartásával egy kitűnően élhető kertet, nyugalmat jelentő kis birodalmat alakíthatunk ki magunk, s szeretteink számára. Ne feledjük saját testi és lelki harmóniánk kihatással van szűkebb s áttételesen tágabb környezetünkre is!

 

Szegedi Péter - www.pufuckert.hu -

 

 

A sziklakertek legoptimálisabb kialakításai:Sokszor elgondolkodunk meglévő vagy éppen építendő kertünkbe, kell e sziklakert, vagy sem?


Néhányan úgy gondolják, hogy egy szép sziklakert megépítése gyerekjáték, pedig ha nem figyelünk oda bizony nagyon mellé lehet fogni!
Alapvető hiba (sajnos még szakemberek körében is) a sziklakert teljes kőhalomként való értelmezése egy sík terület közepén, pár beültetett, oda nem illő növénnyel.


Sziklakertépítés, kertrendezésHogy ezt a giccses, kertünkbe nem illő képet kellő időben elűzzük, pár jótanácsot szeretnénk adni:
-Keressük meg kertünk területén azt a részt ahol a leendő kertecske a legjobban érvényesül.A   sziklakert soha ne egy nagy füves terület közepére vagy egy sík terület központi helyére kerüljön! Előnyben részesülhetnek (még sík területen is) a kis sarkok,beugrók, terasz melletti kihasználatlan területek, apróbb rézsűk, nagyobb támfalak melletti területek.
-Az építendő sziklakertünk helyét feltétlenül modellezzük le (az építendő helyszínen mérőszalaggal mérjünk átmérőket, magasságot) és tervezzük be, hogy kb. mennyi földet kívánunk az alap kialakításához lerakni.
-A sziklakertbe kerülő kövek lehetőleg fagyállóak legyenek, mediterrán, lyukacsos szerkezetű, réteges-palás kövek beszerzését mellőzzük.
-A termőföld behordása után a kövek kiosztása a legfontosabb tényező, ugyanis egy rossz kőkiosztású sziklakertet még a jó növénybeültetéssel is nehéz helyrehozni. Rossz irányvonal az, ha sziklakert nagy részét egymásra hajigált kövek alkotják. Jó szemlélet,ha inkább kő szigeteket alakítunk ki és ezekhez illesztjük a megfelelő növényeket.  
-Utolsó, egyben a legfontosabb kérdés a növények beszerzése és kiültetése.Nagyon fontos, hogy a sziklakert nagy részét a kis és közepes nagyságúra növő sedum félék, sziklakerti virágzó növények tegyék ki. Sziklakertünkbe ültethetünk középmagasra növő örökzöld, nyírható növényeket is . Irányvonal a beültetés folyamán az, hogy a növényeket ne egyenként, hanem kis csoportokba, de nem bezsúfolva ültetjük. A megépült sziklakertet díszíthetjük esetleg kis zuhataggal, aljában parányi csobogóval, madáritatóval.


Pár fontos tanács a végére:
-A termőföld beszerzése során fontos tényező, hogy jó vízáteresztésű, nem kötött, nem agyagos talaj kell a sziklakert alapját képező halomnak.
-Tévhit az, hogy minimális vízellátás is elég a kövirózsa és varjúháj féléknek. Így tervezés során (legyen automata vagy kézi öntözés) figyelembe kell vennünk sziklakertünk jó vízellátásának lehetőségeit! Csak ez a garanciája a továbbiakban, hogy sziklakertünk szép képet mutasson.
-Soha ne szórjunk fenyőkérget a sziklakertünk felületére. Az elején valóban jól mutat, de az első öntözés, vagy egy komoly zápor után sziklakertünk aljában találjuk az összes mulcsot. Ha feltétlenül ragaszkodunk a szabadon maradt felületek takarásához, használjunk közepes nagyságú mosottkavicsot, bár nagyobb rézsű kialakításokhoz ez sem  ajánlott.
Ezen tanácsok betartásával évekig gyönyörű sziklakertünk lehet magunk és szeretteink nagy örömére.

 

Szegedi Péter - www.pufuckert.hu -

 

 

A gyep telepítése
 
A nyugati országok csapadékosabb klímája kedvezőbb az üde, szép pázsit neveléséhez, mint a mi szárazabb levegőjű, kevesebb csapadékot nyújtó klímánk. Hazánkban csak gyakori öntözéssel és nyírással – no és persze megfelelő telepítéssel – kapunk igazán szép pázsitot.
Füvesítés meneteNagyobb területen mutatósabb, ha az összefüggő gyepfelületet nem szabdalják fel növények, fák, cserjék. Ezeket jobb, ha csoportokban a gyepfelület szélére, a sarkokra ültetjük. Így a fűnyírás is könnyebb lesz.
A gyepesítés megfelelő ideje az ősz és a tavasz. A tavaszi telepítés legjobb időpontja március vége-április közepe. A terület megtisztítása után planírozzuk el a talaj felszínét, vagyis tüntessük el a kiemelkedéseket és bemélyedéseket. Nagyon rossz minőségű talajt, pl. sivár homoktalajt érdemes legalább kb. 10-15 cm mélyen lecserélni, vagy jó minőségű kötött talajjal elkeverni. A durva felszínegyengetés után kijuttathatjuk a szerves trágyát, ami tulajdonképpen bármilyen érett trágya, komposzt, vagy speciális érleléssel készült állati, vagy növényi trágya lehet. Kisebb adagú szerves trágya mellé keverjünk kálium és tartós nitrogén tartalmú műtrágyát. Ezután munkáljuk be a trágyát pl. ásással, kisebb mennyiség esetén esetleg rotálással. A talajlazítás legalább 10-15 cm mélységű legyen. A fellazított talajt gereblyével porhanyítsuk és igazgassuk el, majd hengerezés után az újra előbukkanó mélyedéseket ismét szüntessük meg. Ügyeljünk a talaj nedvességére, mert túl nedves talajon a henger egyenlőtlenül tömöríti a talajt. Ezután már vethetünk is.
A kijuttatandó fűmag mennyisége sokszor vita tárgyát képezi. Ez jórészt a fűmagok eltérő ezermagtömegéből adódik, hiszen apróbb magvakból kisebb tömeget kell kijuttatni 1 m2-re, mint a nagyobbakból. Véleményem szerint az 5 dkg körüli mennyiség megfelelő. A vetést először gyakoroljuk be a kimért magmennyiséget 1 m2-re kiszórva, majd ehhez viszonyítsunk ezután.
Vetés után elegendő gereblyével bemunkálni a magvakat a talajba, nem szükséges talajjal leszórni. Végül újra hengerezzük át a területet.
Ha rendszeresen tudunk locsolni, akkor finoman permetezve öntözzük be a vetést, ha nem, akkor várjunk az esőre. Kb. két hét múlva várható az első kelés, de ne ijedjünk meg a kezdetben ritkának tűnő eredménytől, mert a fű rendszerint 4-5 féle eltérő csírázási idejű faj keverékéből áll.
A fiatal korban még akár naponta öntözött gyepet ritkább öntözéssel fokozatosan szoktassuk nagyobb gyökérképzésre, hogy ezáltal a kedvezőtlenebb időszakokat is jobban elviselje.
A fűfajok minőségi és mennyiségi összetétele alapján sokféle magkeverék kapható. Ilyenek pl.: a legelterjedtebb, taposást jól tűrő ’sport’, a legszebb ’pázsit’, a rövid nyírást legjobban tűrő ’golf’. Kapható ’árnyékfű’ néven az árnyéktűrő fajokat nagyobb mennyiségben tartalmazó magkeverék is. Ezek a keverékek a legtöbb célnak megfelelnek, azonban ha nem kapunk jó eredményt kérjük ki a termesztő cégek ajánlását a fűkeverékek faj- és fajtaösszetételére vonatkozóan.
 
 


 • Barabás téglakő lerakás Budapest
 • Gyepszőnyeg térkő
 • Kertészet kertépítés
 • Térkőburkolás, térkő lerakás Bp
 • Japán kerti tóépítése
 • Dísztó építés www.kertepito.com
 • Kerti tóépítés Durucz kert
 • Durucz kert Budapest
 • Öntözőrendszer
 • Budapesti Kertépítők Baráti Szövetsége
 • Kertépítés Budapest
 • Gyepszőnyegezés - Good Garden
 • Viakolorozás - Durucz kert
 • Térkő lerakás - Pufuc kert
 • Gyepszőnyeg lerakás Durucz kert
 • Cserépkályha Pufuc kert
 • Kemence építés Pufuc kert
 • Kerti kút bontott téglából Pufuc kert
 • Tűzrakók, szalonnasütő
 • Tűzrakó grillező Pufuc kert
 • Kertépítés és tűzrakó építés Pufuc kert
 • Térkő lerakás - Pufuc kert
 • Egyedi Magyar stílusú kertek építése
 • Viakolor lerakás Pufuc kert
 • Térburkolatok Pufuc kert
 • Gyepszőnyeg, Pufuc kert
 • Füvesítés, pergola
 • Kerti dobogó
 • Kertfenntartás, Pufuc kert
 • Kertépítés, Pufuc kert
 • Klinkert tégla, térkő
 • Kerti út, kertépítés
 • Gyepszőnyeg - Good Garden
 • Gyepszőnyegezés - Good Garden
 • Kerti szegély - Good Garden
 • Kertépítés, kertfenntartás - Good Garden
 • Kerti tóépítés - Good Garden
 • Kerttervezés - Good Garden
 • Támfal építés - Good Garden
 • Kertépítés képek - Good Garden
 • Füvesítés, öntözőrendszer - Good Garden
 • Barabás téglakő, gyepszőnyeg
 • Barabás térkő, gyepszőnyegezés
 • Barabás téglakő lerakás mestere
 • Egyedi kertépítés
 • Barabás térkő akciós áron
 • Automata öntözőrendszer
 • Kertrendezés, Kertkozmetika
 • Füvesítés, gyepszőnyegezés
 • Sziklakert építés, támfalépítés
 • Parképítés, parkfenntartás
 • Térkő lerakás, viakolorozás
 • tereprendezés, gépi földmunka
 • Kerti tóépítés
 • Térkőburkolás
 • Kertépítés, Pufuc kert
 • Kertépítés, kerti szegély
 • Kemence építés
 • kertepites_tuzrakok
 • Támfa Barabás téglakőből
 • olcsó gyepszőnyeg
 • gyepszőnyeg ár
 • Gyepszőnyeg Gyál
 • Ez nem öntözőrendszer
 • Gyepszőnyeg lerakás Budapesten

weboldalkészítés